zondag 24 augustus 2008

Duizenden vlinders geteld voor Vlinderstichting tijdens Vlinderwandelweekeind op Pieterpad

Dit weekeind zijn er door ongeveer 200 wandelaars op het zogenoemde Pieterpad van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg al ongeveer 2.000 vlinders gezien langs deze 485 kilometer lange wandelroute.

Zondagavond was ongeveer de helft van de waarnemingen geteld.

Het Pieterpad werd ingedeeld in etappes van 5 kilometer en de wandelaars konden hun observaties doorgeven aan de Vlinderstichting.

Zondagavond was ongeveer de helft van de telling binnen en waren er ongeveer 2.000 vlinders geteld.

Het vaakst werd het klein koolwitje geteld. Hiervan waren er 929 waargenomen. Daarna volgde het landkaartje met 350 tellingen.

Van het landkaartje werden bovendien veel rupsen gezien die zich nog moeten ontpoppen als vlinder.

De uiteindelijke uitslag van de telling was zondagavond nog niet beschikbaar.

De Vlinderstichting is een Nederlandse landelijke organisaties die de natuur beschermt en zich richt op het behoud en herstel van de vlinders en libellen in Nederland en de rest van Europa.

Het Pieterpad is uitgezet over één van de langst mogelijke afstanden tussen het uiterste noorden en de verste zuidpunt van Nederland.

Volgens de Vlinderstichting is het 485 kilometer Lange Afstand Wandelpad (LAW) de meest populaire LAW in Nederland geworden.

In het weekeind van 23 en 24 augustus werd het pad tijdens het Vlinderwandelweekend helemaal gelopen. Alle vlinders die langs de route vliegen worden dan geteld.

De wandeling werd opgezet als een estafette. Het Pieterpad werd daarom opgedeeld in 92 etappes van ongeveer 5 km.

De expeditie voerde door de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg en er werden natuurlijk een heleboel wijken bezocht en dus duizenden vlinders geteld.